bondenochfinnen.blogg.se

En skildring om mitt och min sambos liv som Jordbrukare, entreprenörer, hobbysnickare och även tankar om livet. Vi är väldigt hemmakära, men försöker göra en del resor för att komma ut ur gårdsbubblan.

Projekt Vindstrapp uppdaterad

Publicerad 2018-11-26 01:44:00 i Bygg,

Tänkte mjukstarta er med ett litet projekt som jag satte igång i helgen!
Vi har ett kallgarage/liten maskinhall som vi har som reservdelsförråd, veterangarage (bilar) och där vi grovskruvar/svetsar. Den har även en övervåning som vi har som förråd till saker som vi ej vill kasta men som vi inte har plats för någon annanstans, grov förvaring kan man säga..
 
Denna byggnad har då min sambos farfar byggt på 70-talet (tror jag) och inspirationen försvann nog för dom när ingången till övervåningen skulle göras :) Dom sågade ett hål i taket(golvet på övervåningen) och stoppade dit en stege! Funkar när man är ung och vigolant, men tyvärr är man inte för alltid, så jag kom fram till att jag måste bygga en vindstrapp på utsidan! Kanske fick jag den idéen för att jag är lite höjdrädd och livrädd för att vara på stegar, men jag skyller på att det är för min sambos skull när han börjar bli gammal (det är aldrig mig ”felet” sitter i, tänkte fylla i det för det kommer ni märka mer utav) ;)
 
Så jag började skissa i huvudet och sedan gick jag ut och tog alla mått jag behövde, sedan skissade jag ner på papper hur det såg ut i mitt huvud men med alla korrekta mått. 
Nu ut och börja!
Men sambon fick hjälpa till nu i början för att han har gett mig förbud att köra motorsåg eftersom jag är ett olyckstroll när det gäller vassa saker, många ärr på mina lemmar! yxan i knät och foten nu i vintras när vi högg i skogen och lillfinger avskuret när jag skulle testa nyknivarna han köpt, m.m m.m så jag har fått vassa saker förbud! 
 
Jag ritade upp var jag ville ha hålen i väggen och han sågade ur 4 hål vars grundreglarna ska sitta, jag sågade till reglarna under tiden, och då är början på plats! Sen mörknade det fort och vi gav upp för dagen för vi skulle till våra vänner S & A i byn för den återkommande söndagsmiddagen med Bingolotto! 
Noll vinster på Bingolotto ikväll.... :( men fick mysa och busa med deras två små knoddar istället!
Även fick vi frågan ikväll om vi ville bli gudföräldrar åt den ena, hur underbart och roligt som helst!! 
 
Tänkte fortsätta imorgon med att bygga balkongplatån, kommer bygga den som en färdig ram med golv för att sedan lyfta upp den på reglarna. Trappen kommer jag också göra färdigt på backen för att sedan bara lyfta på plats!   
Jag återkommer med bilder imorgon eller i veckan så ni får ett hum om vad jag pratar om :) 
 
Nattinatti från en snarkande bonde och en klarvaken finne!
 
 
Del 2: 
 
Här har jag glömt uppdatera hur det gått, ca 1veck sedan jag startade detta projekt nu, och nu sitter balkongen på plats på väggen! Nu är det bara trappen kvar som ska byggas och målas.. allt har tagit lång tid eftersom det är begränsad plats i garaget att måla på, så har fått måla i omgångar.. 
 
men nu kan ni få kika hur det ser ut hittils!
 
utsidan, dessa reglar är 2”7 pga att befintliga takstolarna på byggnaden är 2”7 så att dom ska passa perfekt mot varandra.
 
 Insidan, reglarn kommer spikas fast i takregel och golvet. Det är dom 4 i mitten i taket som sticker ut..
 
Ej ihopskruvat, men detta blir bottenplattan till balkongen, och jag bygger med egensågat Bondvirke så tjockleken är olika för olika plankor, inte en snickares dröm ;) regelverket har jag gjort på 2”4.
 
Ihop skruvad och målad två varv, slamfärg svart! Första gången jag använde den, super lätt att måla med och täckte bra! och hon i kassan blev fundersam när jag köpte färg mitt i vintern 🤭
 
Golvet färdigmålat!  Golvet är 1”6 
 
Balkonggolvet ihop byggt! Mått 325 x 107cm
 
 Staket räckes bitar! Dessa är 1”4 och stolparna i räcket är 2”4
 
Bakifrån, staket på plats! Men ej överliggare. Räckes höjden har jag gjort till 100, kommer bli ca 105 med överliggaren.
 
framifrån, nästan färdigt! Målat två varv allting! ej överliggare på räcket eller räcke på kortsidan pga måste anpassas in i snedtaket först.. 
 
så här ser den ut på plats! Traktorn med långgafflarna, då fick vi dit den! Men det var på det berömda, som ni ser står den en lada bredvid som vi fick lyfta över.. 
 
Trappen färdig, små klossar under varje trappsteg, allt virke är 2” så att den ska vara stadigt! (Dock blev den tung!!!) och sedan 5” spik i sidorna för extra stöd på varje steg.
 
 Äntligen färdigt!!! Den blev färdig ganska fort men det tog länge innan ni fick se den :) som ni ser blev det ett räcke i samma storlek som räcket uppe på balkongen. Samt att vi har satt en altandörr som ingång till vindan. Hoppas ni tyckte den blev bra, har ni några funderingar eller tips eller något så kommentera gärna! 👍😸

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela